De fleste mennesker bor i Europa, og de fleste af dem ved absolut intet om Sortehavet. Faktisk er den brede offentlighed helt uvidende om den velstående og unikke rolle, som havet har spillet gennem historien. For de fleste afrikanere, især i Vestafrika, er havet en kilde til mad og tøj, og endnu vigtigere vigtige kilder til transport og information.
De fleste forskere er enige om, at den tidlige middelalders frihandel medførte store stigninger i befolkningsstørrelserne og forbedret ernæring. I denne periode oplevede man også en enorm fortætning af befolkningerne mange steder, og der var store teknologiske fremskridt. Romerriget var meget godt placeret til at absorbere og indarbejde alle disse ændringer i sin egen livsstil.
Den enorme befolkning i Afrika var imidlertid ikke begrænset til Europas kyster. De flyttede også til den anden side af verden, til den østlige side af Asien. Og endnu en gang slog de sig ned og trivedes på denne nye fødekilde.
Så snart europæerne opdagede sortehavets mad, så de sig aldrig tilbage. I de næste 1.000 år var verden et knudepunkt for sådan mad såvel som søfart.
Tidligere har japansk været kendt som den største importør af sojabønner. Men på et tidspunkt var det ikke kun dem, der importerede sojabønner.
Den kinesiske importør var faktisk den første til virkelig at drage fordel af olieboomet. Faktisk var sojabønner en vigtig del af den kinesiske økonomi.
I dag er Brasilien den største producent af sojabønner i verden. Det har været sådan en succes, at der i dag er over 80% sojabønner afgrøder, der dyrkes i Amerika, og over 60% af det i USA.
Brugen af sojabønner til energi har givet anledning til et helt nyt marked for sojabønner. Den hårde konkurrence mellem de to trusler samt den store efterspørgsel fra offentligheden har fået frøproducenten til at introducere mange nye produkter. Selv i ikke-sojabean-sektionen i supermarkederne er der nye produkter som bønnemel, sojasovs, nondairy sojamælk, soja yoghurt og hydrolyseret vegetabilsk protein.
Hvis du planlægger at købe sojabønner, er det vigtigt at kende de sundhedsmæssige fordele ved denne fuldkornsfødevarer. Det er en gavnlig mad til:
* hjertesygdomme, herunder mennesker, der er på blodfortyndende bør sænke deres kolesterol eller risikere det ved at spise sojaprodukter.
* blodtyper og skjoldbruskkirtel lidelser.
* IRED nyrer, som er den mest almindelige nyrekræft.
* osteoporose, som er ved at glide eller fase tre kræft.
* hormonbehandling.
Videnskaben siger, at vi bør spise mere høj ernæringsmæssige fødevarer såsom sojaprodukter.
Hvorfor købers guide
Fordelene ved soja er rigelige. Der er endnu flere grunde til at vælge sojabaserede produkter frem for dem, der er baseret på animalske produkter.
* Aturerede fedtstoffer og kolesterol: fysyre og fiber fungere som antioxidanter. De sænker mængden af kolesterol og fremmer et godt helbred.
* Øget levetid: videnskabelige undersøgelser viser, at folk, der spiser soja fødevarer har længere levetid.
* kræft-bekæmpelse egenskaber: fytokemikalier i soja forudsige, at de vil forebygge kræft og resistens over for lægemidler.
* Forbedret mentale funktioner og evner: soja er kendt for at være yderst gavnligt for mentalt handicappede enkelte.
* Øget knogletæthed: soja er kendt for at være meget god til integration af calcium og magnesium. En moden sojabønne indeholder ca. 4-6 % calcium, og dens daglige værdi af calcium er ca. 130 %.
* Forebyggelse af osteoporose: soja er kendt for at sænke calcium og fosfor niveauer, og dermed forbedre knoglemineralisering.
* hjælper med at opfylde kostbehovet hos ankeredildrenicsyre (ATP), et vigtigt næringsstof til cellevækst og reparation.
Sojabønner har også et højt niveau af isoflavoner. Isoflavoner er sojas naturlige kemiske forbindelser og findes generelt i andre sojaprodukter. Isoflavoner viser en antioxidant rolle og menes at have anti-cancer, anti-oxidant, anti-inflammatoriske og anti-inflammatoriske virkninger. Den nøjagtige mekanisme for disse aktiviteter er uklar, men fordøjelsesbesvær Diet populær i Kina er rig på soja baseret medicin.
I modsætning til den traditionelle kød-og-tre-vegetar kost, soja kost har relativt lave niveauer af protein og kræver lidt mere animalsk fedt. Ikke desto mindre siges det at være aitely rig på calcium, protein og vitamin K. Kina er også en stor producent af sojabønner, og de bruger denne plante som en cellulose, papirmasse og papir ressource.